Dag 4, 14 maart

Allereerst een fijne π-dag iedereen!

Wij hebben het bijzonder geluk gehad om deze dag in Amerkia te vieren! Toen we vanochtend om half zeven opstonden drong dit al meteen tot ons door en we besloten dan ook om π de rest van de dag centraal te stellen. In het bijzonder is dit natuurlijk een goed excuus om de hele dag taart te eten, maar het begon al bij het ontbijt met ronde kaasbroodjes. Net als de rest van het ontbijt kwam dit wederom weer van de Braziliaanse bakker.

Nadat iedereen gegeten had, was het tijd om naar onze eerste universiteit van deze reis te gaan, Massachusetts Institute of Technology (M.I.T.). We moesten bij de bushalte echter wel net iets te lang wachten op de bus, en de bus zat best wel vol, dus we hebben de bus-elf-en-twaalfcultuur naar de VS gebracht. We moesten we zelfs via twee verschillende routes omdat niet iedereen in de eerste bus paste.

Bij M.I.T. werden we begroet door een stoepkrijttekening die iedereen opriep om naar de lokale π-dagviering te komen. Maar, genoeg over π. We kregen eerst een rondleiding over de (bijna) gehele campus van het M.I.T. Tijdens deze rondleiding hebben we veel gebouwen gezien van zowel het academische gedeelte als het slaapenwoongedeelte voor de studenten. Verder zijn we nu natuurlijk helemaal op de hoogte van de tradities en gebruiken van de studenten. Zo weten we nu de beste M.I.T.-hacks: een doordachte grap van technische hoogstandjes en intelligente trucs. En uiteraard weten we nu van het bestaan van de beste SI-eenheid, namelijk de Smoot.

Na de rondleiding had iedereen de gelegenheid om te eten, alvorens we werden ingedeeld per studie, die elk hun eigenprogramma volgde. Zo hadden de informaticastudenten een college over netwerken, een vak wat hier aan derdejaars gegeven wordt, maar wat bij ons thuis gewoon een eerstejaars vak is. Ook hadden ze nog een tijdje een gesprek gehad met prof. Frans Kaashoek, die toevallig uit Nederland kwam, en gesproken met een Nederlandse student. Informatiekunde kreeg les van een heel oude vrouw. Ze hadden een werkcollege over perceptie waarbij ze wat cognitieve tests gedaan hadden. Verder hebben ze nog een tijdje over de campus rondgelopen. Natuurkunde ging als eerste naar het Laser Institute for Gravitational-wave Observation (LIGO), een apparaat om gravitationele golven te ontdekken. Daar een rondleiding door het laboratorium gehad te hebben, kregen ze een college over golven en trillingen, dat werd gegeven door een Nederlander en waar gitaar gespeeld werd. Voor wiskunde was een college econometrie geregeld, waar niemand iets van snapte. Dit door een gebrek aan stellingen en definities.

‘s Avonds ging iedereen in groepjes door Cambridge struinen om nog wat lokale dingen te verkennen en om gezellig ergens te eten. Voor de natuurkundigen en een paar gelukkige ingelootte deelnemers uit andere richtingen was er ‘s avonds de gelegenheid om naar een sterrenwacht te gaan. Alas, het was bewolkt dus dat ging niet door. Dus ging iedereen nog even ergens wat drinken, de meesten in een locale Ierse pub, de Common Ground.

Pepijn & Julian

Dit bericht is geplaatst in Boston. Bookmark de permalink.

Geef een reactie