Dag 11

Vandaag ging de wekker weer relatief vroeg (- vooral voor de diehards die de avond ervoor nog te vergeefs uit waren gegaan) want er moest om 8:15 verzameld worden. Informatiekunde had een afzonderlijk programma (daarmee mochten ze ook een half uur later verzamelen, de geluksvogels) op het Stevens Institute; een instituut met specialisaties in beveiligde netwerken, system engineering en nanotechnologie. De ochtend was voor wiskunde, natuurkunde en informatica gepland in het Courant Institute; het onderdeel van de New York University verantwoordelijk voor de departementen van wiskunde en informatica.

Zodra we buiten stonden om te vertrekken, kwamen we al snel tot de conclusie dat waar ter wereld je ook bent, maandagochtenden altijd zuigen; acht uur ‘s morgens, mistig, ijskoud, donker én het regende pijpenstelen. Jep, zélfs in New York ontkom je er niet aan.

Het Courant Institute bevind zich in Lower Manhattan.Toen we er na een natte reis eenmaal aankwamen en naar binnen konden, werden we ook nog eens verrast door een spontane sneeuwbui. Jazeker, na de verschroeiende hitte van vrijdag, de ijzige koude van zaterdag en de bakken regen en mist van vandaag, is de enige weeromstandigheid die we nu nog niet gehad hebben hagel. We hopen dat niet meer tegen te komen hier in New York.

Op het Courant Institute werden we ontvangen door professor Cappelle; een ‘American-size’, grijzende man, inclusief baret. Na een heerlijk ontbijt, verzorgd door de universiteit, kregen we een viertal korte lezingen van een aantal gerenommeerde professoren. Hieraan vooraf ging een inleiding over het departement en haar geschiedenis, wat werd opgevolgd met 1 van de 4 lezingen over hun onderzoek naar mesh simulaties. Dit project, in samenwerking met NASA, is bedoeld om bijvoorbeeld de gevolgen van een tsunami te berekenen. Vervolgens werd er een presentatie gegeven over “globel sea level change”, “fast algorithms and computational physics” en tenslotte “computation of blood flow within three dimensional images of the heart”. Erg brede, vaak praktische, maar vooral interessant onderwerpen (voor het meerendeel). Een aantal anderen onder ons hadden na alle zeer vermoeiende dagen moeite om het te kunnen volgen en daarbij hun ogen open te houden (lees o.a. Marten). Gelukkig waren sommige mede-studenten bereid om zo nu en dan een por uit te delen zodat men tenminste wakker bleef.

Deze lezingen werden vervolgend met een uitgebreide lunch verzorgd door het Courant Institute. Tijdens de lunch was het belangrijkste gespreksonderwerp het A-Eskwadraatgetal. Na de lunch werd informatica afgesplitst van natuurkunde + wiskunde.
Informatica ging naar het ITP (http://itp.nyu.edu/itp/). Dit is Tisch School of the Arts. ITP kun je in Nederland vergelijken met een hogeschool voor de kunsten. Op ITP werden wij ontvangen door Tom Igoe, een van de oprichters van het Arduino platform (http://www.arduino.cc/). Tom gaf ons een rondleiding over de (toch wel aparte) school. We kregen het idee dat we terecht kwamen in een middelbare school technieklokaal, alleen dan ook gemixt met wat elektronica. Daarnaast was het niveau natuurlijk wel wat hoger dan op het middelbaar onderwijs. Alle gangen/paden/hoeken stonden vol met projecten, waarvan sommige ook nog lopende waren. Hij liet ons ook hun “shop” zien. Dit was een werkplaats waar men kon solderen, knutselen, zagen enzovoort.

Na de rondleiding gingen we praten met studenten. Ook werden er presentaties over en weer gegeven. Hun presentaties gingen vooral over persoonlijke projecten. Een dame liet er een aantal zien vanaf haar portfolio website (haar portfolio is te vinden http://www.adimarom.com/ , hier staan best interessante projecten op, waaronder zeer aparte schoenen). Verder kregen we er nog een aantal presentaties/projecten te zien, waaronder een “monkey-tracking-device” en een gaaf project over projecteren op ballonnen (te vinden op http://www.runemadsen.com/). Van onze kant werd gepresenteerd door Rick (over Utrecht stad/universiteit), Christian en Marten (over Physical Computing op de UU en ons softwareproject) en Ad (over Datamining). Hierna waren de informatici vrij.

Terugkomend op de andere studies. Het informatiekunde programma ging naar het Stevens Institute in New Jersey, op een private land van de Stevens family. Informatiekunde had het bij dit prestigieuze instituut zeer naar hun zin, inclusief een goed ontbijt en lunch, zover we de verhalen mochten geloven. Onder andere Donald Lombardi Tal Ben-Zvi hielden een praatje, waarbij de laatste ook een rondleiding gaf. Ook hebben ze wat fraternity houses (Amerikaanse studentenvereniging) bekeken wat men zeer gaaf vond!
Natuurkunde en Wiskunde hadden s’middags (toen informatica naar ITP ging) een cool programma over lasers, wat volgens de verhalen ook zeer interessant was. Een aantal hebben daarna nog het mathlab of een wiskunde colloquium bezocht.

Na ons informatica programma ging Christian s’avonds samen met Dafne, Hasse, Lianne en Julian naar de opera Queen of Spades van Tchaikovsky in het Metropolitan Opera house. Marten ging samen met Michelle, Rick, Iris, Maarten en Nick naar een soulfood restaurant in Harlem die Michelle gevonden had in de lonely planet. Hier hebben we lekker, en niet te duur gegeten, alleen waren we er nog steeds niet achter wat soulfood nou echt inhield. Daarna gingen wij naar het hostel om daar gezellig te praten en daarna te gaan slapen.

Veel groetjes vanuit New York,

Christian en Marten

Dit bericht is geplaatst in Announcement. Bookmark de permalink.

Geef een reactie